Cégalapítás 2015, cégmódosítás 2015, kft alapítás 2015, könyvelés és székhelyszolgáltatás Budapest hírek.
Cégmódosítás időbeli hatályosulása
2012.4.18 23:55:47


A cégmódosítás időbeli hatálya sohasem megkerülhető paramétere a változásbejegyzésnek. A cég tagjai ugyanis joghatást kívánnak elérni pl. egy ügyvezető cserével, és nem mellékes, hogy az mikor is lép életbe. Idő előtt tett jognyilatkozat a még nem regnáló ügyvezető részéről érvénytelenséget szülhet, sőt precízebben: a cég részéről létre sem jött a jogügylet.

A választ a bírósági gyakorlat egyértelműen megadja. Nézzük.

A cégmódosítás időbeli hatályát két részre kell külön választani:

- a cég belső életében, a tagjai közötti, cégbírósággal szembeni időbeli hatályra

- külső, harmadik személyekkel szembeni hatályra.

 

1. A cég belső életében, a tagok közötti, cégbírósággal szembeni időbeli hatály.

A cég belső életében az aláírással egyidejűleg él a cégmódosítás, az új ügyvezető így az aláírással egyidejűleg már jogviszonyban van azokkal szemben, akik aláírták, akik meghozták ezt a belső, társasági döntést, képviselheti, sőt képviselnie is kell a cégmódosítást követő változásbejegyzési eljárásban a gazdasági társaságot.

 

2. Külső harmadik személyekkel szembeni hatály.

Harmadik személyekkel szemben, külső partnerekkel szemben a hatályosulás a Cégközlönyben történő kihírdetéskor lép életbe. Ennek ellenkezőjét lehet bizonyítani, azaz ha valaki tudott a változásról, hogy történetesen a cég ügyvezetője már nem X, hanem Y, akkor nem hivatkozhat arra, hogy a cégjegyzékben az még nem volt felelhető, vagy, hogy a cégmódosítást a cégközlönyben még nem tették közzé. Vele szemben a tudomást szerzés a cégmódosítás hatályosulásának időpontja.

Az az igazgató, ügyvezető, cégjegyzésre jogosult, akinek státuszát a cégbíróság még nem tette közzé, bemutathatja az iratokat a partnereknek, és ilyen esetben kötelesek is azt elfogadni. Hisz megdönthető vélelemről van szó, a cégjegyzéki adatokkal szemben, az iratok tanulsága szerint már az új személy jegyzi a céget a cégmódosítás révén. Persze aki csak a cégjegyzéki adatokból tájékozódik jogosan mondhatja azt: még a régi ügyvezető jegyzi a céget, de ezt csak addig teheti, amíg nincs jobb tudomása.

Nem egyszer fordult már elő: a lemondott ügyvezető terjesztette elő a változásbejegyzési kérelmet, és többször hibáztak maguk a bíróságok is:  lesöpörték az asztalról az új igazgató által előterjesztett cégmódosítási kérelmet, változásbejegyzést, mondván: az egyedül hiteles cégjegyzék szerint, még a régi ügyvezető a hatályos ügyvezető, terjesszen Ő elő.  A Legfelsőbb Bíróság EBH2002.780-as döntésében egyértelműen rendezi ezt a kérdést. A bíróságok gyakorlata ma már egységes.

 

Gálusz Gábor

 

Központi irodánk 1027 Budapest, Bem Rakpart 50. sz. alatt


  Cégalapítás-al, kft alapítás-al foglalkozik a weboldal elsősorban és igyekszünk hatékony segítséget nyújtani a különböző cégjogi eljárásokkal kapcsolatban is (kft alapítás, cégmódosítás, kötelező cégmódosítás, könyvelés és székhely) Elérhetőségeinken kérhet időpontot konzultációra, illetve személyes bejelentkezésre is már az eljárásokhoz. Kérje szakembereink segítségét!

Tekintse meg hírportálunk főoldalát, magyarország leglátogatottabb cégalapítási és cégeljárási weblapját!

Cégalapítás, kft cég alapítása, cégalapítás olcsón, cégalapítás feltételei, cégalapítás menete        Cégmódosítás, kötelező cégmódosítás, cégmódosítás olcsón, cég módosítása ingyen, céges változtatások        Kft alapítás, kft alapítása, kft alapítás feltétele, kft alapítás menete        Ingyen cégalapítás elérhető csomagban, cégalapítás ingyen        Könyvelés szakértőkkel és garanciával, könyv vezetés, bérszámfejtés        Székhely, székhely szolgáltatás, cég székhely igénylése