Cégalapítás 2015, cégmódosítás 2015, kft alapítás 2015, könyvelés és székhelyszolgáltatás Budapest hírek.
Mit tudnak tenni azok a cégek, akiknek nincs 2.5 millió forintjuk a kötelező cégmódosításra, törzstőke emelésre?
2017.11.23 12:50:21


Mit tehet akinek nincs 2.5 millió forintja a kötelező cégmódosítás elvégzéséhez?A kötelező cégmódosítás lényege, hogy a cégeknek, korlátolt felelősségű társaságoknak meg kell felelniük az új PTK-nak. Az új PTK-ban szereplő egyik - a régihez képest - új szabály, hogy a kft törzstőkéje, jegyzett tőkéje nem lehet kevesebb 3 millió forintnál. A jegyzett tőkét a cég taggyűlése határozza meg, egyetlen döntéssel. Külön kell választani a döntést, és a pénzügyi rendezést. A törvény jegyzett tőkéről beszél, ami egyenlő a taggyűlési döntéssel, a pénzügyi rendezés a kialakult bírói gyakorlat szerint lehet akár maximum 2 év. Röviden: akinek nincs annyi pénze, hogy ténylegesen befizesse, elég arról döntenie, hogy megemeli a törzstőkét, és annak befizetésére 2 éves határidőt vállal. Ez a szabály érvényes, mind az egyszemélyes, mind a többszemélyes kft-re.

További lehetőség, ha nem akar valaki jövőre nézve 2.5 millió forintos ígérvényt tenni, és megemelni a törzstőkét, hogy átalakul más olyan társasági formára, amely nem ír elő tőkeminimumot. Ilyen átalakulás lehet a bt-vé, kkt-vá történő átalakulás. Azt tudni kell azonban, hogy a kötelező cégmódosításhoz képest ez sokszorosan drágább, és lassabb eljárás, amely könyvvizsgálót is igényel. 

A harmadik lehetőség, hogy végelszámolással megszüntetik a céget

A negyedik lehetőség pedig az egyesülés, amikoris olyan társasági formát hoznak létre, amelynek tőkeminimuma létre jön az egyesülés során. Úgy, mint az átalakulás ez is nagyon költséges, lassű és könyvvizsgálót igénylő eljárás. 

Bármelyik verziót is választja valaki a kötelező cégmódosítással kapcsolatos cégtörvényességi eljárási bírságot és egyéb szankciókat elkerüli

Ha kapott menet közben levelet a cégbíróságtól, mert nem hajtotta végre a kötelező törzstőke emelést, semmikép se vegye félválról! A szankciók vége sokmilliós bírság, és akár 5 éves eltiltás is lehet. A jelenlegi szabályok semmilyen esetben sem tolerálják a 3 millió forintnál kisebb törzstőkéjű kft-ket, és amennyiben nem történik változás meg fogják szüntetni és törlik a cégjegyzékből az adott céget.

Irodánk, ahol szívesen látjuk Önt:

1027 Budapest, Bem rakpart 50. I/1.  Cégalapítás-al, kft alapítás-al foglalkozik a weboldal elsősorban és igyekszünk hatékony segítséget nyújtani a különböző cégjogi eljárásokkal kapcsolatban is (kft alapítás, cégmódosítás, kötelező cégmódosítás, könyvelés és székhely) Elérhetőségeinken kérhet időpontot konzultációra, illetve személyes bejelentkezésre is már az eljárásokhoz. Kérje szakembereink segítségét!

Tekintse meg hírportálunk főoldalát, magyarország leglátogatottabb cégalapítási és cégeljárási weblapját!

Cégalapítás, kft cég alapítása, cégalapítás olcsón, cégalapítás feltételei, cégalapítás menete        Cégmódosítás, kötelező cégmódosítás, cégmódosítás olcsón, cég módosítása ingyen, céges változtatások        Kft alapítás, kft alapítása, kft alapítás feltétele, kft alapítás menete        Ingyen cégalapítás elérhető csomagban, cégalapítás ingyen        Könyvelés szakértőkkel és garanciával, könyv vezetés, bérszámfejtés        Székhely, székhely szolgáltatás, cég székhely igénylése