Cégalapítás 2015, cégmódosítás 2015, kft alapítás 2015, könyvelés és székhelyszolgáltatás Budapest hírek.
2013. eltűnt tevékenységi körök - TEÁOR nómenklatúra-mizéria....
2013.3.26 5:40:22


2013. február-március: eltűnt tevékenységi körök...Furcsa dolgot vehettek észre azok,  akik  mostanában cégük cégkivonatát lekérték a cégjegyzékből. Sokaknak 2013. februári dátumozással új tevékenységi körök jelentek meg a cégkivonatukon, egyes tevékenységi körök pedig teljes egészében eltűntek. Történhetett mindez úgy, hogy közben cégmódosítást egyáltalán nem eszközöltek, se NAV felé, se a Cégbíróság felé.

Egy példa: adott egy cég, amelyik 2011-ben alakult, azóta nem volt cégmódosítása, alapításkor összesen  tizenkettő tevékenységi kört adtak meg a cégbíróság felé. A cég ügyvezetője kikért egy cégkivonatot földhivatali eljáráshoz. A cégkivonaton azonban csupán egyetlen tevékenységi kör volt látható.  Annak dátuma is 2013. februári …  miként történhetett meg mindez?

 

Magyarázat…

A NAV 2013. év elején átadta a törzsadatokban szereplő, nála nyilvántartott tevékenységi köröket, annak hatályos (tehát 2008-es) TEÁOR nómenklatúrájával a Cégbíróságnak. Ez azonban nem össze lett fésülve az ott szereplő tevékenységi körökkel, hanem stornózták a cégjegyzékben szereplő tevékenységi köröket, majd a NAV törzsadatokban szereplő tevékenységi körök kerültek átemelésre a cégjegyzékbe.

Amennyiben az Ön cégének  pl. tucat  tevékenységi köre volt nyilvántartva 2012-ben a Cégbíróságon,  és a  NAV-hoz a mindenkori  201T jelű nyomtatványon a könyvelő csak pl. a főtevékenységi kört jelentette le, akkor nagy valószínűséggel 2013. februárjától a cégkivonaton lévő tevékenységi körök stornózva lesznek, és csak azok a tevékenységi körök lesznek megtalálhatóak, amelyek a NAV törzsadatbázisában szerepelnek.

 

Mi a teendő, hogy rendezzük a viszonyokat?

Meg kell nézni a cégjegyzéket.  Le kell ellenőrízni a tevékenységi köröket a cég társasági szerződésén/alapító okiratán.  A tevékenységi körök fő, hiteles gyűjtőhelye a cégjegyzék. Amennyiben a cégjegyzékben nem szerepelnek az Ön által kívánt tevékenységi körök bízza meg könyvelőjét, hogy a 13T202T jelű nyomtatványon jelentse be azokat a tevékenységi köröket, melyek a cégjegyzékben nem szerepelnek. A tevékenységi körök helytelen kezelése adójogi negatív jogi konzekvenciákkal járhat, ilyen lehet az, amikor valaki nem vonhat le általános forgalmi adót, csak azért, mert az adott tevékenységi kör nem szerepelt a NAV tözsadatbázisában.  A könyvelőjével igazítsa ki a tevékenységi köröket, 2013-ban már csak Ő tud ilyen téren tenni valamit.

A hivatkozott jogszabályok, a 2011. évi CXCVII. amely egy salátatörvény, a 2012-es cégjogi változások kaptára. Ez a jogszabály módosította – többek között – a 2006. évi V. törvényt, ami a Cégtörvény. A Cégtörvény 131. §. első és második bekezdése szól a tevékenységi körök cégjegyzékbe történő átemeléséről a NAV törzsadatbázisból. Az egyes bekezdés  szabályozza a tevékenységi körök NAV-hoz történő változásbejegyzésének cégbírósági automatikus  bejegyzését. Második bekezdése pedig konkrétan rendelkezik a 2013. február 1-ig tartó tevékenységi kör automatikus átemelésekről, melyhez nem kellett az ügyfélnek semmilyen változásbejegyzést elindítania, sem  a Cégbíróságon, sem a NAV-nál. Ez utóbbi történt a fent vázolt esetben is.

A 2011. évi CXCVII. törvény meghalt 2013. február 2-án, halálának dátuma születésekor fogant 2011. – emlékezetem szerint – december 27-én. Így a Cégtörvény 131. §-ának első és második bekezdése sincs már meg, helyette árválkodik a „/A”.

Tevékenységi  kör változással, módosításával kapcsolatos 2013. május 1-i blogbejegyzésünk....

Gálusz Gábor

 

Központi irodánk 1027 Budapest, Bem Rakpart 50. sz. alatt


  Cégalapítás-al, kft alapítás-al foglalkozik a weboldal elsősorban és igyekszünk hatékony segítséget nyújtani a különböző cégjogi eljárásokkal kapcsolatban is (kft alapítás, cégmódosítás, kötelező cégmódosítás, könyvelés és székhely) Elérhetőségeinken kérhet időpontot konzultációra, illetve személyes bejelentkezésre is már az eljárásokhoz. Kérje szakembereink segítségét!

Tekintse meg hírportálunk főoldalát, magyarország leglátogatottabb cégalapítási és cégeljárási weblapját!

Cégalapítás, kft cég alapítása, cégalapítás olcsón, cégalapítás feltételei, cégalapítás menete        Cégmódosítás, kötelező cégmódosítás, cégmódosítás olcsón, cég módosítása ingyen, céges változtatások        Kft alapítás, kft alapítása, kft alapítás feltétele, kft alapítás menete        Ingyen cégalapítás elérhető csomagban, cégalapítás ingyen        Könyvelés szakértőkkel és garanciával, könyv vezetés, bérszámfejtés        Székhely, székhely szolgáltatás, cég székhely igénylése